I Alaska

Turen gjennom Alaska har gått over to etapper. Den første etappen ble realisert i juni 2012 sammen med min Sørafrikanske venn Lukas Cornelius Grobler. Etter 5 fantastiske uker inntraff tragedien, da Lukas falt ned en bratt fjellside og ble tatt av Atigun river. Han omkom i fallet.

Først i 2015 var jeg tilbake og fullførte turen vestover til Stillhavet alene. Jeg skriver denne historien for å å minnes Lukas og alle de flotte opplevelsen vi hadde sammen.

Bakgrunn for turen

Langt nord i Alaska går en fjellkjede på tvers av landet. Fjellkjeden strekker seg nord for tregrensen hele veien fra Canada og ut til vestkysten. Planen var å krysse Alaska langs denne fjellkjeden. Underveis skulle vi leve av det landet hadde å tilby. Harr eller jordekorn ville stå på menyen de fleste måltidene, men tidvis vil vi kunne skeie ut med røye, laks, rype, andefugler og bær. Også fjellplanter sto på menyen som kosttilskudd. Reserveprovianten av pemmikan skulle fylle opp energilagrene i trange tider. 

Lukas Cornelius Grobler og Olaf Schjøll et sted i Brooks Range, Alaska

Denne turen drømte jeg om siden slutten av nittitallet. Lukas og jeg diskuterte om dette var mulig under en tur på Grønlands innlandsis i 1999. For meg står det fram som den ultimate frihet å være uavhengig av planlagte flydropp og depoter.

Drivkraften bak turen var å se disse øde fjellområdene som er truet av mineral- og oljeutvinning.  Ruten krysser enorme  naturreservater som «Arctic National Wildlife refuge» i øst, «Noatak National Preserve» i vest, og ikke minst den store nasjonalparken «Gates of the Arctic» i den sentrale delen. Den ekstreme villmarka her oppe kan gi et innblikk i hvordan et menneske en gang var ment å fungere.  Det var i disse fjellene Helge Ingstad bodde et år blant innlandseskimoene og skrev boka «Nunamiut».

Ruta gjennom Brooks Range, Alaska

Start: Ved havet på Grensa mellom Alaska og Canada

Endepunkt: Landsbyen Kivalina på vestkysten

Avstand luftlinje: ca 1000 kilometer

Effektiv gangavstand ca 2000 kilometer

Nærmeste by: Faribanks, 400 km unna nærmeste punkt på ruta

 

Published by olafschjoll

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *