Jeg pleier å si at det vanskeligste med en langtur er å bestemme seg.

Satellittbilder
Ideen om en tur i Brooks Range hadde surret i hodet i mange år, og besøkene på Google Earth ble stadig hyppigere. Nettsiden lar deg zoome inn og ut av satellittbilder i mange ulike vinkler. Her er det lettere å planlegge ruter og framkommelighet enn på vanlige kart. Etter hvert ble nysgjerrigheten rundt en mulig gjennomføring vekket, og drømmen gikk inn i en mer undersøkende fase.  I denne fasen er det viktig å undersøke alle praktiske forhold som er viktig for å bevege seg i området.

Mange spørsmål
Er det verneområder med spesielle restriksjoner om ferdsel? Hvilket klima kan forventes i det tidsrommet du har til rådighet? Hvordan er plante- og dyrelivet? Hva med spesielle geologiske forekomster og formasjoner? Hvordan er kommunikasjonen i området, nærmeste knutepunkt for reise og mulighet for transport ut og inn av området? Bor det mye folk i området? Hvordan er mulighetene for depoter eller proviant? Hva er restriksjonene for jakt og fiske og bruk av åpen ild? I enkelte Nasjonalparker er det ikke engang tillat å etterlate sitt fornødne, det må bæres ut!

Ny fase
Jeg fant etter hvert ut at forholdene i Brooks Range gjorde det mulig å gjennomføre en lang vandring. På det tidspunktet ble mine nærmeste dratt med i diskusjonen om praktiske ordninger rundt turen. Det koster jo gjerne penger, det må tas ut ferie på egenhånd, og ofte ulønnet permisjon i tillegg, Hvordan kan dette la seg realisere? En åpen dialog med partner og familie er viktig i denne fasen.

Beslutningen om å reise falt omkring ett år i forkant, og forberedelsene kunne begynne. Et år kan synes som lang tid, men det går veldig fort når en nøster sammen alle detaljer som skal på plass for en slik tur.

Published by olafschjoll

2 thoughts on “Beslutingen

  1. Gleder meg til å lese mer om denne turen (som jeg selv har drømt om, men som neppe blir gjennomført av meg). Padlet for øvrig Noatak River i 1994 sammen med Øystein Køhn, så jeg har litt begreper om hvordan det er der ute.

    1. Jeg gikk parallelt med Noatak river en periode. Området minnet om Hardangervidda sørover mot høydedragene ved Noatak.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *