25. juni

Oppstigning

Etter en god natt med susingen av Kongakut River i ørene, tok vi farvel med elva og begynte stigningen opp i høydedragene vestover. Det var enda en deilig dag, men litt friskere og fuktigere etter noen tordenskyll i går kveld. Underlaget var stort sett fast grusmark, ispedd enkelte fuktige myrpartier. Caribouflokkene hadde laget faste stier i terrenget, så vi slapp å vasse i høy vegetasjon. Ruta gikk over flere mindre pass, og i et av dem fikk vi et gløtt langt utover det islagte Nordishavet.

Hageblomster

Blomsterprakten var enestående hele veien. Det duftet friskt og søtt av bakkene. Overalt sto store felt med himmelblå lupiner og gul buskmure, som begge er typiske hageblomster hjemme i Norge. Der det var skrinnere dekket hav av hvite reinroser rabbene, så den nesten så nysnødd ut Langs bekkene sto hele bed av ulike blomster. Det var både haukskjegg, sildrer, arve og forglemmegei sammen med mye annet smått og vakkert. Kontrasten mot nakne, nesten drakeliknende fjellrygger med stripet kropp og skjellet rygg var slående.

Bjørn

Nede ved Baseline River fant vi en fin teltplass oppe på en haug. Mens vi slet i stengene dukket det opp en brun skikkelse nede ved elva. Det var en stor grizzlybjørn. Vi grep hvert vårt kamera og fulgte dyret gjennom linsen. Den rolige, vaggende gangen antydet at den ikke hadde merket oss. Den fulgte elva og dalsiden ovenfor oss. Selv om jeg hadde bestemt meg for ikke å være redd for bjørn, merket jeg meg helt klart hvor peppersprayen befant seg. Bjørnen fortsatte langs dalsiden, men stoppet opp en lang stund og tittet opp på oss ca 100 meter unna. Knokene ble hvite rundt peppersprayflaska. Til slutt fortsatte den oppover dalen. Vi fulgte den med øynene til den forsvant rundt en sving.

Grizzlybjørn

Pepperspray

Den vanlige tanken om bjørnesikkerhet er å ha noe å skyte med. Gjerne noe grovt. Men analyser av hundrevis av bjørnemøter forteller at pepperspray fungerer langt bedre for begge parter. Den sviende cayennesubstansen får bjørnen til å ombestemme seg. Et marginalt skudd gjør det ikke. Og kanskje aller viktigst er at bruk av pepperspray fordrer at personen står helt rolig til bjørnen er nærmere enn ti meter. I de aller fleste tilfeller snur bjørnen før den er så nærme, og situasjonen er avverget. Så det er bare å klamre seg til boksen og se snill ut.

Published by olafschjoll

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *