Iridium Extreme

Sikkerhet på tur er viktig, og vi bar med oss en satellitt-telefon for å kunne ha kontakt med omverdenen. Den fikk vi låne av Tradee Telecom – IEC Telecom Group. Basert på erfaringene fra turen skrev jeg en omtale som var på trykk i Jakt & Fiske våren 2013. Priser og kapasitet har nok endret seg fra den gang.

 

Sikkerhet på boks

PRODUKTNAVN: Iridium Extreme

PRODUKTBESKRIVELSE: Iridium Extreme er satellitt-telefon som er bygget for å tåle det meste. Den tåler mye vann (IP65) og er både støt- og støvsikker. Forøvrig er den driftssikker og har god levetid på batteriet. Produsenten oppgir en standby tid på 30 timer og taletid på 4 timer. Telefonen kan både sende og motta sms og korte e-poster.  Du kan lagre forhåndsdefinerte meldinger som siden kan sendes med et tastetrykk. Telefonen har innebygget GPS og kan sende posisjonsmeldinger automatisk med ønskede intervaller. Disse kan også linkes opp en nettside, slik at nye posisjoner vises i et nettbasert kart.  Som en ekstra sikkerhet kan den programmeres til å fungere som nød-peilesender, som kan aktiveres via en kriseknapp. Både ekstern antenne og handsfree følger med som ekstrautstyr. Om ønskelig kan den kobles mot en boks som lager et lite Wi-fi nett, slik at mobil nettbrett eller PC kan brukes til å sende lengre e-poster. Sendehastigheten er da ikke mer en 25 Kb/s. Dimensjonene på telefonen er 140x60x27 mm, og vekten er 247 gram. Den teleskopiske antennen skal trekkes ut før bruk for å få maksimal kontakt med satellittene.

FUNKSJONALITET: Iridium 9575 Extreme er lett og intuitiv å betjene, med solide taster som i funksjon likner et mobiltelefon-oppsett.  Den kobler seg raskt opp mot satellitt-nettverket. Det finnes flere operatører av satellitt-kommunikasjon, men bare Iridium dekker hele jorden med sine 66 satellitter. I arktiske områder er det bare iridium som har dekning. Telefonen er avhengig av kontakt med en eller flere satellitter, og kan derfor i perioder være uten dekning. I områder med høye fjell kan dekningen komme og gå, slik at samtalene ofte blir brutt. Men man behøver ikke vente lenge på neste satellitt, og dekningsindikatoren i displayet forteller om det er kontakt. Telefonen kan bare benyttes med Iridium som operatør, og minuttprisen på rundt 8 kroner er ikke verre enn mobilpriser om du er langt hjemmefra.

Vi fant at telefonens sms- og e-mail funksjon ikke virker mot norske teleoperatører, men det fungerer i veldig mange andre land. Det interne minnet er ikke særlig stort, og den lagrer ikke mange sms-meldinger før den gir beskjed om at noe må slettes for å frigjøre minne. Brukergrensesnittet oppleves som gammeldags med en liten svart/hvitt tegnrute som i funksjon er der mobiltelefoner var for mer enn ti år siden. Likevel er dette enkel teknologi, og telefonen er et verktøy som er laget for å fungere selv under helt ekstreme forhold. Telefonen er nøysom ved ladning, og batteriet lot seg fylle fra solcellepanelet selv i skyet vær.

Det er en stor grad av sikkerhet i å kunne ringe hvor som helst. Om du bare har dårlig dekning på hytta eller skal til Nordpolen, vil Iridium 9575 Extreme gi den kontakten du trenger.

LEVERANDØR: Tradee Telecom – IEC Telecom Group

PRIS: Iridium Extreme: 10 500,-  Abonnement: 340 NOK per måned (12 mnd bindingstid) Bruk: 1,29 US Dollar pr minutt ( ca 8 kroner). Iridium AxcessPoint (Wi-fi): 1250,-

TERNING: Pluss for robusthet, enkelhet og lett å lade, et lite minus for tegnruta og minnet. Terningkast 5.

 

Published by olafschjoll

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *