14. juli

Skodde

Vi sto opp etter at ulvene dro, og startet dagen med bratt stigning opp mot et pass på 1400 meters høyde. Tåka lå tett hele veien, men med så store og tydelige landformer var det enkelt å gå på kompasskurs uten å risikere feilnavigering. Selv oppe i passet var vegetasjonen heldekkende, og ga et behagelig underlag. Mens vi slapp oss ned på den andre siden slapp tåka taket, og vi hadde godt utsyn til det midtre løpet av Chandalar River. Også her var elva helt tørr, og grusdekket lå som et grått vegg til vegg-teppe i den brede dalbunnen. Det var snodig å gå over disse store, jevne flatene. De ga et hint om hvilke krefter som hadde vært på ferde i vårløsningen, og vi gikk med en fornemmelse av at vannet plutselig kunne komme.

Fossiler

En klar fordel ved nakne steiner er at fossilene trer klart fram. Brooks Range består av gammel havbunn som er flere hundre millioner år gammel. På den tiden var havene fylle av koraller, blekkspruter og trilobitter. Sporene etter deres eksistens er fremdeles fanget i kalksteinen, og ute i disse kilometerlange steinsjøene lå fossilene og lyste mot oss. De nevestore rullesteinene kappet om å vise fram de mest spektakulære formene. Særlig flotte var de gamle ammonittene, med snodde skall etter skallbærende blekkspruter. Mest vanlig var korallene, som tegnet små lyse striper eller sirkler, alt ettersom hvilken vei steinen var slått av elva.

 

Nordpå

Chandalar er sørgående, og vi hoppet på første vestgående sidedal. Denne navnløse dalen steg langsomt og jevnt opp igjen mot 1400 meter til et nytt pass. Været var ustabilt denne dagen. Rett som det var kom kraftige, lokale regnskurer drivende. Like fort var sola framme og malte regnbuen i været som passerte. Selv om vi ikke fanget noe særlig mat, hadde vi god framdrift, for sjokoladen til Lukas gav god skyv i bakkene. Mot kvelden diltet vi ned en utrolig grønn og vakker dal til vi møtte en elv som het «Marsh Fork Canning River», ganske enkelt. Vi hadde passert til nordsiden av vannskillet igjen, og Canning River ender i nordishavet. Underveis hadde vi funnet ekorn, og det ble grillkveld i lav sol.

Published by olafschjoll

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *