1. august

Siste grantre

Selv om det regnet hele natta, var ikke elva blitt merkbart større om morgenen. Gjelet munnet ut i John River etter bare et par kilometer. Denne elva har sitt utspring oppe ved Anaktuvuk Pass, en av de få bosettinger her oppe, som Helge Ingstad beskriver i sin bok «Nunamiut» fra 1951.

Langs John River sto granskogen tett, men den møtte sin nordgrense bare noen kilometer nordover langs elva. Et sted sto en nyhugget stubbe og lyste så jeg måtte titte meg rundt etter folk. Da jeg la den siste grana bak meg, var det også den siste jeg ville se underveis. Herfra ble ruta arktisk, bare nordafor tregrensa. Vier- og orekratt tok over langs vassdragene.

 

Gresshopper til middag?

Heldigvis var det lange tørre elveører å følge inne i krattskogen. Her vrimlet det av feite, store gresshopper som var døsige i morgenkulda. Jeg vurderte å samle et måltid insekter til steikepanna, men fanget i stedet tre feite harr i elva. Jeg følte meg litt feig som ikke prøvde, men det var samtidig en lettelse å få fisk.

Bær i overflod

Etter noen kilometer til langs John River tok jeg av nordover langs Yenituk Creek. Dalen var smal og frodig, og sommervarmen kom smygende utover dagen. Her var det rikt med bær, og jeg spiste både molte, krekling og skinntryte. Det toppet seg da flere modne ripsbusker fristet inne blant noen store steinblokker som ga dem varme og ly.  Jeg hadde ikke ventet å kunne proppe meg med moden rips. Blant ripsbuskene sto også spirea i blomst, som i en velfrisert hage.

Bekken var helt uttørket i de øvre delene, og bekkgrusen var omkranset av irrgrønn vier. I de gjenstående vannpyttene pilte småharr vettskremt der jeg passerte. Det var stadig så varmt at jeg gikk med bar overkropp, været hadde holdt seg fint og mildt lenge. Jeg fikk en underlig følelse av å traske på en spansk landevei, og tenkte at neste tur må bli en pilegrimsvandring i Pyreneene. Mot kvelden nådde jeg over et høydedrag til en bred dal, der Ekokpuk river kom drivende vestfra. Her slo jeg leir i fjellsiden med flott utsikt langs dalen.

 

Published by olafschjoll

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *