6. august

Frost

Jeg våknet til en kald morgen. Vinden hadde løyet, men temperaturen hadde krøpet under null. Skoene sto halvvegs utenfor teltduken, og var hvitrimete og stivfrosne. Måleren viste skarve to grader. Tåka lå tjukk i dalen. Sola kom likevel raskt fram, men det var fortsatt kjølig og vindstille. Deltaet der April creek rant inn i Killik river var dekket av en stor en stor krattskog. Brede dyrestier lokket optimistisk i kanten, men de løste seg raskt opp inne i det grønne tornerosehavet. I stedet fulgte jeg kanten av deltaet mot en høy terrasse, også her på kraftig tråkkede dyrestier. Jeg måtte over en sump med noen dype tjern, men etterhvert ble det mer elvegrus og fint å gå. Killik river lot seg også krysse flere steder etter hvert som jeg kom høyere opp.

Tørt

Jeg prøvde stadig å fiske, men uten hell. Det var litt ergerlig, for jeg hadde gledet meg til laks og sjørøye. Utover dagen ble det riktig varmt og godt, og jeg vasket alle klærne i lunsjpausen. I en kulp i elva var det også dybde nok til et bad. Elva var fin å gå langs resten av dagen. Selv om Killik river var blant de større elvene i Brooks Range, var den langt mer vennlig enn den kunne ha vært. Den vedvarende tørken hadde redusert vannføringen ganske dramatisk. Selv om elvene i Alaska kan ha store elveleier på grunn av de kraftige og plutselige vårflommene, så var kanalene her i Killik river tydelig tørre sommerløp med mye finmasse i bunnen. Jeg skyldte på lav vannstand for manglende fiskebett.

Mer bjørn

Et sted sto sprangspor etter flere bjørner tydelig i leira. Selv leirklumper på sporkanten var fremdeles våte i kanten. Et sted hadde en av bjørnene også hatt et uhell med magen etter uhemmet bærfylling. Like etterpå sprang en binne og to unger oppover langs på toppen av en morenerygg. De stoppet en stund og stirret ned på meg. Jeg stirret tilbake. Mot kvelden fikk jeg tre harr i en stor kulp, og tok en tidlig kveld med bålkos og stekt fisk. På rabbene begynte høstfargene å tre fram i vegetasjonen. Det syntes jeg var litt tidlig.

Published by olafschjoll

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *