7. august

Stigning

Jeg hadde nå fulgt Killik river i to dager. Elva dreiet her sørover i en vid, buet dal der elva rant stille i store kroker. De virket innbydende som fiskekulper, men min rute trakk seg videre vestover. Langs vestsiden av dalen lå en lang, buet åsformasjon som begynnelsen på et høyere platå. Derfor startet dagen med stigning opp i 1000 meters høyde.  Langs ryggen lå flere sjøer i dødisgroper, der store isberg hadde smeltet vekk inne i morenen under isavsmeltingen som fant sted her så sent som  for 7000 år siden. Åsen var et vannskille, og på den grønne flaten bakenfor lå vannet der Nigu river starter. Vannet var grunt og forholdsvis lite, men jeg fikk et par kilos Lake trout til lunsj. De var svært magre og i dårlig hold. Hodene var digre og kroppen lang og tynn, eller hva fiskeentusiaster kaller et «slips».

 

Nigu river

Det var disig av røyk igjen denne dagen. Luften hadde en blåhvit dis og luktet intenst av granbål fra de vedvarende skogbrannene lenger sør. Disen ga en flott effekt der fjellene la seg på hverandre i stadig lysere valører ut mot horisonten. Elva Nigu skulle reise langt. Den rant først vestover gjennom Brooks range et langt stykke, før den dreide nordover ut på lavlandet og slo seg sammen med den mektige Colville river. Her oppe ved kilden var den en vennlig bekk, men dalen den rant gjennom var flat og våt. Oppe i fjellsiden fant jeg fast og tørr grunn som minnet mye om norske fjell. Det var småkupert med berg av skiferstein langs lange rygger.

Caribou

Her så jeg flere små flokker av Caribou. Ved en liten sidedal var en flokk på vei ned mot elva der jeg sto, så jeg gjemte meg i krattet og slapp dem innpå meg der de beitet seg fram. De passerte intetanende på mindre enn 100 meter, og jeg fikk tatt en god titt på dem. Jeg kunne til og med kjenne den varme, saueaktige dyrelukta, og savnet med ett reinsjakta på Hardangervidda i Norge. Mot kvelden dro det opp en fuktig vind og lavt skydekke. Oppe i fjellsiden fant jeg en flat rygg med plass for teltet i en forsenkning. Den fine utsikten fikk jeg ikke mye glede av, for regnet dro i gang i det samme pluggene var i jorda.

 

Published by olafschjoll

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *