10. august

Skuffelse

Den natten ble iskald. Det sluddet og regnet, og teltet holdt ikke mål. Det rant vann inn langs kanten og dryppet fra taket. Soveposen ble langsomt forvandlet til noe som minnet om en gulvklut. Jeg frøs. Mye. Da morgenen kom lå snøen lavt på fjellene. Så kom meldingen fra Judy i Brooks Range Aviation i Bettles: Været var for dårlig, vi måtte prøve igjen i morgen. Da sendte jeg en satellittmelding med spørsmål om hun tilfeldigvis hadde et telt liggende. Og utpå dagen hadde hun funnet et jeg kunne låne! Det sluttet å regne, og soveposen tørket ørlite i en solstråle. Jeg spiste resten av couscousen og benyttet anledningen til å ta en hviledag.

Meldinger

Det var nødvendigvis dårlig telefondekning i denne enorme villmarka. For å ha mulighet til å kommunisere med familie, support og eventuelt nødinstanser, må man belage seg på satellittkommunikasjon. En satellittelefon er kostbar i innkjøp og ikke minst dyr i bruk. Et alternativ er derfor en satellittkommunikator, som er en slags portabel meldingsboks. InReach benytter seg av Iridiumplattformen som har satellitter som går i polare baner. Derfor er det systemet brukbart også langt mot nord.

Praktisk bruk

InReach enheten veide mindre enn en telefon, og har innebygget GPS. Derfor kan den blant annet lage en sporlogg underveis. Den lades med micro-USB som all min øvrige elektronikk. Ved å koble den trådløst mot mobiltelefonen, var det lett så skrive både mail og SMS. I et knipetak ville den også fungere selvstendig, men med en mer omstendelig skriveprosess. Bildeoverføring var ikke mulig. Jeg kommuniserte med bushflygeren via mail, mens jeg kunne sende SMS hjem. Jeg la også ut oppdateringer rett på Facebook underveis med denne enheten. Enkel kommunikasjon går helt fint, men når mer kompliserte situasjoner skal utredes blir 140 tegn veldig lite. I et knipetak har den en egen nødknapp og fungerer da som nødpeilesender.

Kaldt

Published by olafschjoll

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *