27. august

Rutejustering

Om morgenen lå det snø på teltet, men det var tørt og godt inne. En stund ble jeg liggende og grue meg, før jeg kastet meg ut av posen. Det var bare litt kaldt på fingrene å rive teltet. Nordavinden og snøbygene fortsatte. Igjen måtte jeg revurdere ruta, for jeg hadde planlagt en frisk og bratt fjellovergang vestover mot nordsiden av De Long Mountains, der fjellkjeden dreide sørover mot kysten. Jeg tok ikke sjansen på å sleipe brattheng med glatt snødekke. I stedet ville jeg følge den brede og vennlige Kelly River nordover mot kildene, som gradvis steg mot et flatt platå på nordsiden.

Vill mat

Himmelen var mørk, og snøbygene kom drivende jevnlig med frosne gufs. Et sted langs elva var en typisk fiskekulp, der strømmen hadde gravd unna elvegrus langs en bratt bergvegg. Det mørke været gjorde sikten i vannet dårlig, men jeg prøvde både spinner og flue uten resultat. Det var noen dager siden siste fisk nå, og det kalde været uten insekter var kanskje grunnen.  I et en mosaikk av vierkratt gikk det plutselig opp ryper, de første jeg hadde sett på lenge. Jeg hektet rifla av sekken, og var heldig å få skutt en som pilte rundt i krattet. Hvilken glede å kjenne kjøttsmaken igjen! Og ikke minst at rifla endelig kom til nytte etter å ha tynget sekken så mange mil. Gleden og spenningen ved å jakte var også en inspirasjon som lettet den børen. Snøbygene gjorde bålpausen kort, men rypekjøttet kjentes varmt i magen en lang stund.

 

Nye landskap

Den siste delen av elva slynget seg et par kilometer gjennom en trang V-dal, og her var denne grenen av Kelly River bare en liten bekk. Dalen endte i en bratt skrent. På toppen av hellingen var jeg plutselig oppe i et helt annet landskap. Her var bare en flat, bølgende fjellvidde med sparsom vegetasjon. Vassdragene rant i grunne og vide daler helt uten det voldsomme relieffet jeg nettopp hadde forlatt. Det var tydelig et skifte i berggrunnen. Bakken var dekket av snø, som viste spor etter både caribou og bjørn. Etter å ha passert vannskillet gikk jeg ned til en arm av Tigmerkpuk River som renner nordover . På en barblåst flekk ved elva fant jeg teltplass.

Published by olafschjoll

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *