28. august

Alle klærne på

Det snødde fremdeles. I soveposen var det varmt, så jeg var i tvil om jeg skulle gå videre eller vente på været. Jeg valgte å gå i snøværet. Med alle klærne fra sekken på plass var det nok bekledning. Da hadde jeg på lang netting ullunderbukse, softshellbukser og tynne skallbukser ytterst. På overkroppen hadde jeg en tynn netting ulltrøye, en vanlig ulltrøye, en tynn dunjakke og skalljakke ytterst. Et par lave, tynne gamasjer hindret snøen fra å trenge ned i skoene, og med to par ullsokker skulle holde føttene varme.

Dyrevrimmel

I den første sidedalen skulle jeg opp, og der satt mer enn tretti ryper på elveflata. De hadde ennå ikke fått vinterdrakt, så de syntes godt. Mens jeg rolig avanserte mot dem, kom plutselig en liten flokk caribou stormende forbi. Ved nærmere ettersyn fant jeg grunnen til at de hadde slik fart. Litt lenger borte på flata satt en bjørn og myste etter dem. Lysten på rype tok overhånd, og jeg tok sjansen på å skyte. Jeg bommet naturlig nok, for oppmerksomheten var nok mer rettet mot bjørnen enn om skuddet. Rypene fløy, men bjørnen la seg bare ned. Da jeg hadde gått hundre meter til fikk den vær av meg og styrtet over på den andre siden av dalen og forsvant ut av syne.

Vinter

Over passet fikk jeg se Chevron Hill i sol. Det pyramideformede fjellet lå ganske ensomt til på en vidde som langsomt sank nordover. The North Slope er kystsletta mellom fjellene og det nordlige havet. Snøen var knedyp mange steder, og det ble kaldt på beina etter hvert. En isnende vind fra vest gjorde det kaldt, og det vekslet mellom hagl og snøbyger.  Etter enda et fjellpass var jeg fremdeles ved en av de mange kildene til Kuprowrok River. Mot kvelden skjøt jeg en rype som ble spist rå i teltet som carpaccio, med salt, pepper og olje.

Published by olafschjoll

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *